Onze reisregels

Wat zijn de regels voor reizen met HTM?

  • Wanneer je de tram binnenkomt, ben je verplicht direct in te checken met je OV-chipkaart, of een los kaartje te kopen. Ook als je een abonnement hebt of gratis mag reizen.
  • Iedereen in Nederland vanaf 14 jaar moet zich op elk moment kunnen identificeren. Bij zwartrijden geldt deze identificatieplicht al vanaf 12 jaar. Een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs zijn geldige identificatiebewijzen. 
  • Op alle vervoersdiensten van HTM zijn vervoervoorwaarden en de privacy-verklaring van toepassing.

Alle HTM-medewerkers mogen vragen naar een geldig vervoerbewijs. De HTM-controleurs mogen ook naar je identiteitsgegevens vragen en een proces-verbaal uitschrijven.
HTM-controleurs zijn in uniform herkenbaar aan het logo Controle en Veiligheid en dragen het BOA logo (buitengewoon opsporingsambtenaar). Desgevraagd zullen zij uiteraard ook het legitimatiebewijs tonen waarop staat aangegeven dat je te maken hebt met toezichthouder voor de Wet Personenvervoer 2000. HTM voert ook controles uit in burgerkleding. De controleur zal zich altijd vooraf ongevraagd dienen te legitimeren. 

De volgende legitimatiebewijzen kun je tegen komen:

BOA Pas Oud     TZH Pas Oud  BOA Pas Nieuw

De reisregels van HTM op een rijtje

Algemeen, voor alle type trams en bussen:

 geldig vervoerbewijs Het bezit van een geldig vervoerbewijs is verplicht. Reizigers met een OV-chipkaart zijn verplicht aan het begin van hun reis bij HTM in te checken, en aan het eind van hun reis uit te checken door hun kaart voor de OV-chipkaartlezer te houden. Het is verplicht een legitimatiebewijs te tonen als een controleur daarom vraagt.
 camerabewaking Sommige halten en de trams van HTM zijn uitgerust met camera's. Deze zijn altijd herkenbaar aan de sticker met het camerasymbool. De beelden worden opgenomen. De bestuurder heeft geen toegang tot de opnameapparatuur. De camerabewaking is volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangemeld bij het Autoriteit Persoonsgegevens.
 Etendrinkenroken We houden de trams graag schoon. Stop dus eten en drinken in een tas. Roken, eten en drinken is in alle trams verboden, evenals op sommige halten (zoals de tramtunnel). De e-sigaret valt ook onder dit verbod.
 Skeelersrolschaatsenskaetboard Skeelers, skateboards of vergelijkbare gebruiksvoorwerpen kun je in de hand of in een tas meenemen. Het gebruik van de voorwerpen in de tram is niet toegestaan.
 Voetenbank We houden de trams graag schoon en heel. Daarom zitten we met de voeten omlaag op een bank of stoel. 
 honden Honden mogen gratis mee in alle trams. Honden zitten aan de lijn en in het gangpad.  
 camera in voertuig Sommige halten en de trams van HTM zijn uitgerust met camera's. Deze zijn altijd herkenbaar aan de sticker met het camerasymbool. De beelden worden opgenomen. De trambestuurder heeft geen toegang tot de opnameapparatuur. De camerabewaking is volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangemeld bij het CBP.
 Geluidsoverlast Luister je muziek in de tram met een koptelefoon. Hierdoor hebben de andere reizigers er geen last van. 
Aanvullende regels voor reizen met de rood-beige tram: tram 3461
GTL Als je wilt uitstappen, druk je op de stopknop. Op de beeldschermen verschijnt het woord 'stop' voor de naam van de eerstvolgende halte. De trambestuurder stopt bij de volgende halte.
 R-net Kaartautomaat In de rood-beige tram kun je een kaartje kopen uit een automaat. Je kunt betalen met muntgeld, bankpas of creditcard (Visa, Mastercard).
rollator buggy In een rood-beige tram is op de daarvoor aangegeven plek (herkenbaar aan de sticker) plaats voor maximaal 2 rollators of buggy's. Reizigers met een rollator hebben voorrang.
 minder validen     In iedere rood-beige tram is een aantal zitplaatsen gereserveerd voor mindervaliden, ouderen en zwangere vrouwen. De plekken zijn duidelijk herkenbaar aan de sticker.
Aanvullende regels voor reizen met de RandstadRail-tram: RandstadRail
RR  De tram stopt standaard bij elke halte.
RR Kaartverkoopautomaat In de RandstadRail-tram kun je een kaartje kopen uit een automaat. Je kunt betalen met muntgeld.
fiets De fiets mag mee in de trams van RandstadRail op maandag t/m vrijdag na 19.00 uur en in het weekend (zaterdag en zondag) de hele dag.
In de rood-beige trams en de nieuwe R-net trams kunnen geen fietsen mee.
rolstoel rollator fiets

In een RandstadRail-tram is op de daarvoor aangegeven plek (herkenbaar aan de sticker) plaats voor mensen in een rolstoel/scootmobiel en reizigers met een rollator of fiets. Je kunt gebruik maken van de veiligheidsriem.

Fietsen zijn toegestaan in de RandstadRail-tram op maandag t/m vrijdag na 19:00 uur en in het weekend (zaterdag en zondag) de hele dag.

lees meer over reizen met een beperking

minder val - slecht ziend - buggy In een RandstadRail-tram is op de daarvoor aangegeven plek (herkenbaar aan de sticker) plaats voor minder validen en mensen met buggy's.
Aanvullende regels voor reizen met de nieuwe R-net tram: HTM Nieuwetram
Avenio Als je wilt uitstappen, druk je op de stopknop. Op de beeldschermen verschijnt het woord 'stop' voor de naam van de eerstvolgende halte. De trambestuurder stopt bij de volgende halte. Na het drukken op de stopknop gaat automatisch de dichtsbijzijnde deur open.
R-net Kaartautomaat In de nieuwe tram kun je een kaartje kopen uit een automaat. Je kunt betalen met bankpas, creditcard of muntgeld. Je kunt maximaal 5 kaartjes tegelijk kopen.
R-net Rollator Buggy De ingang voor reizigers met een rollator of buggy is bij de 2e of 4e deur. Reizigers kunnen op de klapstoelen zitten en de rollator of buggy voor zich houden. 
R-net Rolstoel

Midden in de tram, bij de 3e deur, is de ingang voor reizigers in een rolstoel of scootmobiel. Tegenover de deur is de plaats voor een reiziger in een rolstoel of scootmobiel. De rolstoel of scootmobiel zet je met de rug naar de rijrichting tegen de verticale plank. Er is een veiligheidsriem aanwezig.

Lees meer over reizen met een beperking

 R-net Fietsen Niet Mee In de nieuwe tram kunnen geen fietsen mee.
Aanvullende regels voor reizen met de bussen van HTMbuzz: HTM buzz 2
R-net Fietsen Niet Mee In de bus kunnen geen fietsen mee.
Cashlessbus Bij de buschauffeur zijn losse kaartjes te koop. Je betaalt (contactloos) met je bankpas of creditcard.
 Bus Rolstoelrollatorbuggy

In de bus is een plek gereserveerd voor een hand aangedreven rolstoel, rollator of buggy. Vraag eerst aan de buschauffeur of er nog plek is in de bus.

De bus heeft een speciale uitschuifbare plank, waarmee reizigers in een hand aangedreven rolstoel de bus in en uit kunnen.

Vanwege de veiligheid mag een rolstoel met een hulpmotor (elektrische rolstoel, scootmobiel) helaas niet mee.

lees meer over reizen met een beperking

minder validen

In iedere bus is een aantal zitplaatsen gereserveerd voor mindervaliden, ouderen en zwangere vrouwen. De plekken zijn duidelijk herkenbaar aan de sticker.

HTM helpt je graag

Klantenservice: 0900-4864636

(gebruikelijke belkosten)

Maandag t/m vrijdag 07:00 – 22:00 uur
Zaterdag 08:00 – 22:00 uur
Zondag 09:00 – 22:00 uur
Of op Facebook en Twitter.