Uit protest tegen de bezuinigingen staan we woensdag 2 april om 14:00 uur 110 seconden stil. Klik hier voor meer informatie.
Onze geschiedenis

In 1864 had de stad Den Haag de primeur met de eerste paardentram in Nederland. Ruim 150 jaar later is een tram van HTM nog steeds onlosmakelijk verbonden met de hofstad en niet meer weg te denken uit het stadsbeeld van Den Haag.
Sinds de jaren zeventig is ons tramnet fors uitgebreid waardoor we steeds meer reizigers met elkaar, met werk en met wonen verbinden. Den Haag groeit met zijn grote internationale aantrekkingskracht steeds meer uit tot een metropool. Deze groei gaat hand in hand met de groei van ons HTM lijnennet.
Door het leveren van goed openbaar vervoer, dat frequent rijdt, meer ruimte biedt en toegankelijk is voor alle reizigers willen wij actief inspringen op deze groei. Met nieuwe technieken, door innovatief denken en gebruik te maken van goede samenwerkingen kunnen we steeds beter voldoen aan de behoeften van onze reizigers en het leven in de metropool, nu en in de toekomst!
In het Haags Openbaar Vervoer Museum zijn een aantal oude trams opgesteld die voor het publiek toegankelijk zijn. Het HOVM is sinds 1989 gevestigd in de oude tramremise aan de Frans Halsstraat te Den Haag. Deze remise is gebouwd in 1906 en is tot 1983 in gebruik geweest.

1864 - de eerste paardentram
In 1864 heeft Den Haag de primeur van Nederland, de eerste paardentram! Op 21 maart 1864 werd de Dutch Tramway Company opgericht.

1880 - nog maar 1 paard
Stations Hollands Spoor en Rhijnspoor (later Staatsspoor en tegenwoordig Centraal Station) kregen een tramverbinding met de binnenstad.

1887 - HTM is geboren!
NV Haagsche Tramweg-Maatschappij (HTM) neem op 17 mei 1887 het Belgische bedrijf Société Anonyme des Tramways de La Haye over. HTM is geboren!

1904 - de elektrische beugeltram
De accutram moest door de vele technische problemen plaats maken voor de elektrische beugeltram, welke met passend feestgedruis in gebruik werd genomen.

1915 - een dagje strand
Scheveningen was sinds jaar en dag in de zomer de belangrijkste bestemming. Na een dagje Scheveningen wil iedereen tegelijk naar huis en stonden er lange rijen bij de halte voor het Kurhaus.

1916 - conductrices op de tram
Nederland bleef weliswaar buiten de Eerste Wereldoorlog, maar veel mannen werden ingezet om de grenzen te bewaken. Daardoor kwamen er vanaf 1916 conductrices op de tram.

1926 - Den Haag moderniseert
HTM opereert 16 tramlijnen die in veel gevallen tot de stadsrand komen. Den Haag had bijna 410.000 inwoners die goed waren voor 53 miljoen tram- en busreizen per jaar.

1929 - ambities in de knel
De economische crisis na de beurskrach van oktober 1929 betekende het einde van veel ambities. Groeiende werkloosheid leidde tot minder vervoer en dus ook minder inkomsten.

1935 - eenmanswagen
Door de crisis en het afnemende aantal reizigers werden steeds vaker eenmanwagens ingezet. De aanhangwagens bleven steeds vaker in de remises.

1939 - 75 jaar tram
Door de crisis en het afnemende aantal reizigers werden steeds vaker eenmanwagens ingezet. De aanhangwagens bleven steeds vaker in de remises.

1940 - Den Haag in de vuurlinie
Hoewel het streven was om het normale leven na de capitulatie op 14 mei 1940 zo veel mogelijk te laten doorgaan, veranderde er direct een groot aantal zaken.

1943 - tramtrossen
Het aantal tramreizigers steeg stormachtig, van 60 miljoen in 1940 tot 138 miljoen in 1943. Daardoor was de tram al snel te vol en dit leidde tot 'tramtrossen'.

1949 - een nieuw begin
Na de oorlog werden auto’s door massaproductie zo goedkoop dat steeds meer mensen zich er een konden veroorloven. Inspelend op deze ontwikkeling, werd een moderne, comfortabele tram ontwikkeld.

1960 - reclame op de tram
Naast de kaartjesverkoop en de bijdrage van de overheid, krijgen vervoerbedrijven een derde inkomstenbron: reclame. De zware emaillen reclameborden zijn tegenwoordig geliefde verzamelobjecten.

1965 - stempelautomaten
Om de dienst efficiënter te maken, kreeg een aantal trams in het najaar van 1965 stempelautomaten. Bij de eerste deur kon je een kaartje kopen en de tweede deur was voor reizigers met een stempelkaart.

1966 - 90 jaar bus
Matig bezette tramlijnen werden vervangen door buslijnen. HTM kocht 330 donkerrode exemplaren van het merk DAF/Hainje.

1975 - dubbellijnen
In 1975 kwam HTM met een nieuwe visie op de toekomst van het tramnet en werd het nieuwe Centraal Station geopend. Dit nieuwe station kon veel meer reizigers verwerken dan het oude station Staatsspoor.

1981 - dubbelgelede trams
HTM ontwierp een dubbelgelede tram op acht assen, de GTL-8. Ruim 100 van deze ruim 26 meter lange trams in de kleuren rood met beige gingen het straatbeeld bepalen.

1993 - laatste inzet PCC
In 1993 kwam er een einde aan de inzet van de PCC’s. Bij de remise Zichtenburg werden alle beschilderingsvarianten opgesteld die er op dat moment waren.

2004 - tramtunnel onder het centrum
Door de drukte op het kruispunt Spui/Kalvermarkt/Grote Marktstraat werd de Grote Marktstraat ondertunneld. De bouw startte in 2000 en kwam gereed in 2004.

2006 - introductie RandstadRail
Een paar jaar later dan was voorzien, werd in 2006 de RandstadRail gerealiseerd. De RandstadRail verbindt Den Haag met de omliggende regio Zoetermeer en Rotterdam.

2015 - introductie nieuwe stadstram (Avenio)
Eind 2015 is de Avenio in de dienstregeling geïntroduceerd. HTM rijdt met 70 Avenio trams op verschillende lijnen.

2019 - introductie elektrische bus
In 2019 is de elektrische bus in de dienstregeling geïntroduceerd. HTM rijdt met 8 elektrische bussen op lijn 28.
"Waar zouden al die Hagenaars en Hagenezen nou zonder Haagse tram wezen".