PERS

HTM werkte mee aan Bewust Veilig dag

Op woensdag 29 maart hebben medewerkers van HTM Infrastructuur deelgenomen aan de Landelijke Bewust Veilig dag. Dit jaar stond de dag in het thema: Bewust Bezig = Bewust Veilig. Op het HTM-terrein ’s Gravemade hebben workshops plaatsgevonden en zijn diverse realistische scenario’s nagebouwd. Deze dag werd georganiseerd door HTM en HBO Safe Veiligheidstrainingen.

Veiligheid is een belangrijk thema voor HTM en daar hoort ook veilig werken bij. Om te zorgen voor een betrouwbaar railnetwerk kent HTM een uitgekiend programma voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur. Denk daarbij aan onder andere sporen, halten, wissels, seinen en beveiligingssystemen. Daarmee zorgt HTM ervoor dat de trams veilig en comfortabel kunnen rijden door de Haagse regio. Het tramnetwerk van HTM is zo’n 336 km lang.

Tijdens de dag hebben de medewerkers zelf de handen uit de mouwen gestoken. Zo kon men op 6 of 18 m hoogte in een montagewagen een gebroken rijdraad in de bovenleiding herstellen. Maar ook een seinstelsel aansturen, met een spuitlans de rails schoonspuiten en een eigen trofee van staal lassen. Men maakte kennis met een meetmal, die zichtbaar maakt dat slijtage aan het spoor niet altijd met het blote oog waarneembaar is. Een van de monteurs legde uit hoe in een onderstation de stroom wordt omgezet om af te geven aan de bovenleiding. Tot slot was er aandacht voor het blussen van een brand en hoe om te gaan als een collega onder stroom is komen te staan bij het repareren van een bovenleiding.